Ghebe

  • 3 kg ghebe
  • 2 cepe
  • sare
  • 100 ml ulei

Ghebele se aleg, se curata de codite si se spala cu multa apa rece. 

In ultima apa, puneti putin otet. 

Se toaca ghebele marunt si se pun pe foc mic (fara apa) cu putina sare si se fierb 10-12 minute. 

Se curata o ceapa, se taie pestisori si se rumeneste in putin ulei. 

Se adauga peste ghebe si se mai clocotesc impreuna cateva minute. 

Se servesc cu mujdei de usturoi sau se face un sos alb cu o lingura de faina si 400 ml smantana. 

Dupa ce se mai fierb inca 3-4 minute se trage de pe foc si se pune mult patrunjel verde tocat marunt. 

Ghebele care se pun la borcan se spala bine, se innabusa cateva minute apoi se pun in borcane curate peste care se toarna un bait fierbinte, facut din 3 cana (300 ml) apa, 1 cana otet, 1 lingurita sare, 10-15 boabe de piper si o foaie de dafin. 

Se pun capace si se dau la rece in camara. 




Aceasta reteta a fost votata de 3 ori



Retete