Placinta de mere

  • 1,5 - 2 kg mere
  • 150 g zahar pentru foi
  • 150 ml ulei
  • 150 ml apa
  • scortisoara
  • un plic praf de copt
  • cca 700 g faina
  • o lingurita rasa de sare
  • coaja de lamaie

Spalati bine merele, le dati pe razatoarea mare si le puneti la fiert cu scortisoara. Daca merele sunt acrisoare sau daca preferati placinta mai dulce, puteti adauga 50-100 grame de zahar in mere.

Le fierbeti aproximativ 10-15 minute pana cand scade zeama si amestecati mai des pentru a nu se lipi. Lasati merele deoparte si pregatiti aluatul pentru foile de placinta, astfel: puneti intr-un castron mai mare 150 ml apa calduta si 150 grame de zahar. Amestecati pana cand se topeste zaharul, apoi adaugati 150 ml ulei.

Stingeti praful de copt cu putina zeama de lamaie sau putin otet si il adaugati in compozitie. Puneti sarea si coaja de lamaie rasa.

Incepeti sa incorporati faina, treptat, amestecand, continuu cu o lingura sau cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Cand se ingroasa mai mult, framantati cu mana pana cand obtineti un aluat elastic, suficient de consistent incat sa puteti intinde foile.

Impartiti aluatul in doua parti egale, din care intindeti doua foi. Asezati prima foaie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si distribuiti merele deasupra, cat mai uniform.

Asezati peste mere cea de-a doua foaie, pe care o intepati usor cu o furculita pentru a nu se desprinde de mere in timpul coacerii.

Introduceti tava la cuptor si coaceti la foc potrivit pana cand placinta se rumeneste deasupra.

Daca doriti ca foile sa ramana mai pufoase (mai moi), dupa ce o scoateti de la cuptor, o acoperiti circa 10-15 minute cu o folie si un prosop de bucatarie.

Pudrati apoi cu zahar si o taiati bucati cand se raceste.




Aceasta reteta a fost votata de 49 ori



Retete