lacto-vegetarian este tipul de nutritie vegetariana care include produsele lactate dar exclude ouale

Vinete coapte... ca-n Grecia

  • 2 vinete
  • 8 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita piper
  • 2 lingurite rase de cumin
  • 2 lingurite oregano
  • chilli, dupa gust si daca vreti (noi vrem!)
  • pentru topping: de data aceasta, eu am folosit rosii taiate cubulete si branza de capra.

Cum se face:
  • se incinge cuptorul (eu il dau la foc mic spre mediu) si se pune hartie de copt in tava acestuia.
  • vinetele se spala, li se taie codita ( mi-am dat seama ca ar fi aratat si mai dragute daca le-o pastram) si se taie in doua, pe lung, obtinandu-se patru barcute simpatice.
  • se ia fiecare astfel de barcuta si, cu un cutit, se cresteaza pulpa pe diagonala, in ambele sensuri, destul de adanc, ca sa se coaca frumos si omogen, dar cu atentie sa nu strapungeti coaja vinetei – care trebuie sa ramana totusi intreaga si fara de gauri.
  • se toarna uleiul de masline in fiecare barcuta, avand grija sa il scurgeti si printre crestaturi, si pe toata suprafata vinetei. Va rog, nu va temeti de ulei! 
  • cateii de usturoi se taie in felii subtiri si se pun aceste felii deasupra vinetelor, dar se si inghesuie printre crestaturile facute.
  • se presara, pe fiecare, sarea, piperul, chilli-ul, oregano si cumin-ul. 
  • puneti la cuptor pentru 30 de minute, la acelasi foc mic spre mediu. Puteti sa verificati, de pe la minutul 20, starea vinetelor. important este sa fie moi, iar pulpa sa isi piarda fermitatea pe toata suprafata barcutei. Incercati cu furculita, trebuie ca pulpa sa nu opuna rezistenta si sa fie flexibila!
  • se lasa sa se raceasca (un pic!) si se acopera cu ce topping vreti voi! noi le mancam cu lipii si sunt delicioase!  Daca vreti o varianta vegana, si nu vegetariana, inlocuiti branza cu tofu sau pur si simplu o multime de alte legume proaspete!



Aceasta reteta a fost votata de 66 ori



Retete