Iodul si glanda tiroida

Sarea iodata este principala sursa de iod, apoi legumele cultivate in soluri bogate in acest mineral, ceapa si toate alimentele de provenienta marina. De asemenea, si produsele lactate, neconsumate de vegani si oul furnizeaza cantitati mari de iod. 
Alimentele vegetale nu contin aproape deloc iod. In Europa Centrala, solurile au fost saracite in perioada erei glaciare prin spalarea iodului; in consecinta, plantele si animalele contin cantitate reduse de iod in lantul alimentar. Germania, spre exemplu, este numita si „Zona cu deficit de iod”. 

Nu trebuie sa apelezi la suplimente de iod fara sfatul medicului. Doza zilnica recomandata este de 150 mcg pentru adulti si 175-200 mcg pentru femeile gravide si cele care alapteaza. Daca obisnuiesti sa mananci cantitati mari de varza cruda, probabil ca ai un deficit de iod, deoarece anumite substante din varza impiedica absorbtia iodului in organism.

Oligoelementul Iod este indispensabil pentru organismul uman. El contribuie la productia normala de hormoni tiroidieni si la functionarea normala a glandei tiroide. 









Articole