Fierul si formarea globulelor rosii

Oligoelementul Fier are un rol foarte important in organismul nostru, fiind necesara o cantitate mare, in special pentru formarea globulelor rosii, care sunt elemente de baza ale sangelui. Ele sunt responsabile pentru transportul oxigenului in organism. Pentru ca globulele rosii sa transporte normal oxigenul spre tesuturi, este necesar un aport optim de Fier.

Spanacul este unul dintre putinele vegetale bogate in fier. Este insa dificil sa se asigure aportul necesar de fier numai prin spanac fiindca acesta nu este consumat zilnic. Produsele din soia precum tofu si tempeh sunt alimente care contin fier din belsug si iti furnizeaza 10-15% din cantitatea necesara de fier la o portie de 115 grame. In general, leguminoasele boabe contin fier suficient incat sa nu te confrunti cu probleme. Pentru ca fierul sa se absoarba mai bine, poti sa combini leguminoasele boabe cu alimente bogate in vitamina C: rosii si tofu, supa de rosii si tempeh etc. 

Alimente bogate in fier mai sunt semintele de dovleac, migdalele, patrunjel.Uneori, se adauga artificial in unele alimente, cum ar fi de exemplu fulgii de porumb, oligoelemente. Acest lucru trebuie sa fie marcat apoi pe ambalajul alimentelor. 










Articole